Business Coaching-ul o alternativa la iesirea din criza a unei companii

Acum doua luni, cu aproximatie intr-unul dintre cursurile organizate de CBC Romania, la hotelul Ramada, unul dintre cursantii programului intra in sala si mi se adreseaza intr-un mod direct: „Stimate domn, daca vei fi inca unul dintre sarlatanii care se autonumesc business coach si iau banii oamenilor degeaba, voi pleca din sala si te voi face de rusine in fata a 30 de oameni”. Aceasta persoana este un avocat celebru din Romania, care, trecand prin situatii de necesitate a unui serviciu de coaching, a intalnit tot felul de „business coach”, care aveau intre 27 si 35 de ani, practicau coachig-ul de 20 de ani si aveau succes de nu il puteau masura decat folosind indicatori la superlativ. Deznodamantul istoriei mele a fost unul foarte fericit. Celebrul avocat nu numai ca a ramas la finalizarea celor trei zile de coaching, dar a devenit si unui dintre vectorii de imagine pozitiva ai programului de Business Coaching si, nu in cele din urma , al meu personal. In acest context, am vrut sa evidentiez doar faptul ca, daca nu esti un profesionist desavarsit si nu ai rezultate palpabile in aceasta meserie, mai devreme sau mai tarziu vei fi demascat si vei pierde tot ce ai.

Cu alte cuvinte, va intrebati, probabil, ce este Business Coaching-ul, la ce foloseste, cine si cand are nevoie, care sunt metodele folosite, care sunt rezultatele lui concrete, care este profilul unui business coach de succes si cum il vom deosebi de unul fals, unde il putem intalni si cum il putem ccontacta si cum puteti deveni business coach de succes si cum il vom deosebi de unul fals. unde il putem intalni si cum il putem contacta si cum puteti deveni business coach?

Cam multe intrebari, nu?! Ei bine, voi incerca sa va raspund. pe rand, la toate!

Ce este Business Coaching-ul?!

Business Coaching-ul este singura metoda de dezvoltare persoanala si profesionala a unui antreprenor, prin care o persoana specializata, numita si business coach, ajuta un antreprenor sau un manager general sa isi dobandeasca singur toate metodele si instrumentele profesionale prin care sa isi poata:

 • stabili cele mai bune strategii de crestere sau de consolidare a afacerii;
 • lua cele mai rapide, adecvate si garantate decizii in legatura cu oamenii si afacerile;
 • identifica si stabili cele mai bune mecanisme de maximizare a afacerilor si de identificare a oportunitatilor de crestere a acestora;
 • reformata echipa si sa obtina cele mai bune performante cu membrii echipei;
 • sa se dezvolte din punct de vedere profesional si personal;
 • sa isi reechilibreze viata prin mentinerea echilibrul dintre job si familiei;
 • sa se dezvolte incontinu si sa poata transfera toate competentele catre membrii echipei.
Cui se adreseaza?

Detinatorilor de afaceri si oamenilor care gestioneaza afacerile acestora, adica doar antreprenorilor, presedintilor de companii si general managerilor.

Competentele Business Coaching-ului sunt: executive coachig-ul, corporate coaching-ul si Leadership Coaching-ul. Deoarece criza a fost factorul determinant in declansarea esecurilor afacerilor si antreprenorilor, specialistii au identificat metode si expertize noi si eficiente metode pentru leaderii lumii. Din acest motiv, vom analiza in detaliu leadership coaching-ul, fiind cea mai buna, complexa si mai aprofundata metoda de coaching.

Leadership coaching-ul sau coaching-ul de reconstructie si dezvoltare personala si profesionala a businessman-ilor este adresat antreprenorilor, presedintilor de companii si general managerilor dintr-o companie. El consta in dezvoltarea tuturor competentelor aprofundate si a expertizelor liderilor, astfel incat acestia sa isi exploateze la maximum potentialul natural si sa-si maximizeze rezultatele in afaceri.

CBC Romania foloseste singura metoda profesionala din Romania pentru diagnoza, dezvoltarea personala si profesionala a leaderilor, numita PRP®, People Reconstruction Process®. PRP are ca scop diagnoza completa a antreprenorilor sau a managerilor  pe 4 axe de diagnoza:

 • Pilonul Nr. 001: Credintele si valorile fundamentale ale managerului;
 • Pilonul Nr. 002: Familia, modul de functionare si echilibrul familiei;
 • Pilonul Nr. 003: Puterea personala – capacitatea de reconstructie personala;
 • Pilonul Nr. 004: Profesional – competentele si expertizele.
Cand trebuie sa apelam la Business Coaching?!

Exista un moment in viata unui antreprenor cand trebuie sa stea si sa se intrebe  de ce afacerea nu mai merge ca inainte, de ce angajatii nu mai sunt la fel de motivati si de determinati, de ce clientii nu mai sunt atat de loiali si deschisi, de ce bancile nu mai sunt atat de deschise si de binevoitoare? Ei bine, raspunsul se afla in schimbarea de atitudine si comportament a antreprenorului sau ale general managerilor si in lipsa de competente si expertize aprofundate in management strategic si  organizatoric. Cu alte cuvinte, criza a adus multe oportunitati, dar si multe piedici, printre care si o concurenta acerba, precum resursele limitate in atingerea obiectivelor.

Cand trebuie sa apelam la coaching?

Apelam la coaching atunci cand afacerea stagneaza sau nu se mai dezvolta; angajatii sunt din ce in ce mai demotivati si nu mai performeaza; simtim ca suntem blocati si ca nu mai putem iesi din situatia in care ne aflam; suntem foarte stresati de viitorul de dezvoltare a companiei; simtim ca nu mai putem exploata toate oportunitatile pe care le avem.

Dar si daca…

 • am pierdut afacerea si nu ne mai putem reveni;
 • nu mai avem incredere in noi si in ceea ce facem;
 • nu ne mai putem concentra pe business din motivul unui divort;
 • simtim ca orice am face, nu ne mai revenim;
 • avem senzatia ca muncim fara rost si, indiferent ce facem, nu mai facem bine.

Un business coach „copie” sau „fake” nu va va livra decat lucruri generale si fara consistenta. Nu are experienta si va incerca sa minimizeze experienta si expertiza profesionistului, argumentand ca nu ai nevoie de vechime sau de expertiza pentru a deveni bun coach: trebuie doar sa fii un bun lider si un bun motivator, pentru a reusi in aceasta meserie.

Ce face concret un business coach?

In primul rand, trebuie sa va faca o evaluare concreta a modului dvs. personal de a interactionacu afacerea si cu mediul organizational al companiei pe patru axe de diagnoza: axa sociopsihometrica, axa obiectivelor fundamentale si a proceselor organizatorice ale companiei, axa climatului organizational al companiei si axa echilibrului personal (metodologie pe patru piloni, PRP). Dupa diagnoza, business coach-ul trebuie sa vina cu un plan concret de reconstructie pentru dvs. si pentru afacere, pe aceleasi patru axe: durata programului, activitati si actiuni concrete, mod de interactiune, primele rezultate previzionate si cum pot fi cuantificate. Activitatile concrete ale unui program integrat de Business Coaching pot fi urmatoarele:

 • Training „One to One” pentru transfer de competente si expertiza;
 • Mentoring pentru implementarea competentelor aprofundate;
 • Dezvoltarea personala si reconstructie pe piloni;
 • Sesiuni de Business Coaching.
Cum puteti deveni business coach?

CBC Romania este singura companie din Romania care poate sa formeze si sa acrediteze un business coach. Programul dureaza trei luni, in care trebuie sa parcurgeti trei module a trei zile fiecare modul. Dupa finalizarea acestuia, vei sustine un examen, in urma caruia veti obtine un certificat acreditat de business coach, cu libera practica, dar sub supervizare. Timp de doi ani, va trebui sa faceti coaching intr-o asociatie ( Liga Profesionistilor in Business Coaching), unde nu trebuie sa platiti nicio cotizatie si nu presupune niciun cost, dar trebuie sa participati la sesiuni saptamanale de Business Coaching sub supervizare. Dupa doi ani, veti avea posibilitatea sa obtineti venituri din coaching si sa ajutati antreprenori si general managerii sa performeze.

Sper ca aveti toate informatiile de care aveti nevoie, atat ca viitori clienti, cat si ca viitori business coach.

Va doresc succes!
PhD. Petre Nicolae

Sursa: Revista VIP (iunie 2013)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube